Fremmedlegemer i luftvejene 

Hvis barnet får noget galt i halsen, og luftvejene blokerer og dermed ikke kan få luft, kræver det umiddelbar indgriben.

Hvis barnet hoster, betyder det, at luftvejene ikke er helt tilstoppede, og at barnet med hjælp fra hosten forsøger at få fremmedlegemet op. Lad barnet hoste og sikr dig, at han/hun får frisk luft, samtidig med, at du forsøger at berolige så meget så muligt.Hvis barnet ikke hoster, men er fuldstændig tavs, bliver højrød eller blålig i hovedet, skal du hurtigt give følgende førstehjælp:

  • Kontroller i barnets mund, om fremmedlegemet er synligt og kan fjernes med fingrene. Pas på, du ikke kommer til at trykke det længere ned i halsen. Stik ikke fingrene ned i svælget, hvis du ikke kan se fremmedlegemet og har mulighed for at fjerne det.
  • Løft barnet op og læg det med hovedet nedad på din underarm med hovedet lavt. Støt hoved og hals med din hånd, så det ikke vipper op og ned. Giv et dunk i ryggen imellem skulderblade med flad, let hulet hånd. 
  • Kommer fremmedlegemet ikke op, gentages proceduren op til 5 gange.
  • Hjælper dunkene i ryggen ikke, vend da barnet om på ryggen og tryk 5 gange som ved hjertemassage (2 fingre midt på brystbenet, 2-3 cm ned). De fungerer som kunstig hoste.
  • Kommer fremmedlegemet ikke op, så fortsættes med skiftevis 5 dunk i ryggen og 5 tryk på brystbenet indtil fremmedlegemet kommer op eller barnet bliver bevidstløs
  • Bliver barnet bevidstløst, alarmér da 1-1-2 og påbegynd trinvis førstehjælp til spædbørn.